Săpânța, 2010

mambo-siria În 2010 m-am intersectat cu nea Mărin și cu Mambo Siria, fanfara lui, la Săpânța, Sibiu și la Port Cultural Cetate. Ne-am întâlnit și-n anii următori și ce mă amuza era că niciodată nu știam dacă nea Mărin mă mai ține minte sau mă ia de fiecare dată de nou. La Săpânța, a urcat pe scenă la unu noaptea în hanoracul meu grena, pentru că-i înghețaseră coatele în cămașa lui cu mânecă scurtă, iar la Cetate am avut o oră să stăm de vorbă pe îndelete. Mi-a spus atunci un lucru pe care mi l-am amintit mereu. Cum că noaptea, atunci când stinge toate televizoarele de prin casă- cinci- și merge la culcare, se gândește și se roagă pentru cei mai amărâți, oricare ar fi ei, și pentru toate goangele și lighioanele de pe pământ. Venind din partea unui tip mai mereu cu țuica-n freză, ce la 70+ ani își făcea cântarea strigând cu o voce gâjâită versuri dubioase și-și agita trompeta între picioare, vorbele astea aveau greutate. E momentul unui gând bun pentru Marin Șchiopu, cel mai haios lăutar pe care l-am cunoscut, omul care, cu toate tristețile lui neștiute, aducea veselie pe oriunde apărea. Când spun veselie, chiar la asta mă refer.

http://www.formula-as.ro/2011/970/galeria-vedetelor-21/anonimii-geniali-nea-marin-schiopu-io-sunt-dom-le-mambo-siria-13769

Dumitru

cj58 De Sfantu Dumitru mă gândesc în fiecare an la bunicul meu și la nea Cacurică de la Clejani. Ieri m-am revăzut, după câțiva ani, cu Caliu, ne-am îmbrățișat, ne-am așezat la o masă și am pus pe masă în fața lui un plic cu fotografii. Caliu apreciază foarte mult fotografiile. Erau fotografii făcute în 2001, la vizita mea în Clejani, unde Caliu mi-a fost aproape. Și a sosit, în sfârșit, momentul să-i ofer fotografiile astea, cu rude, cu copii, prieteni. Caliu se bucura la fiecare fotografie, uite-l p-ăsta, acum nu-l mai recunoști, uite ce mic era ăsta…Însă când a ajuns la o fotografie cu Cacurică, a dus fotografia la gură și a pupat-o, gest spontan, și-a făcut o cruce și a pupat fotografia. Asta spune ce fel de om a fost Dumitru Baicu, zis Cacurică. (Fotografia asta-i făcută în concert la Hanul lui Manuc, prin 2004-2005)

82

leonard-cohen Ieri, în ziua în care a împlinit 82 de ani, Leonard Cohen a dezvăluit detaliile noului său album, ce va apărea într-o lună. Este al treilea album de studio ( plus vreo două live ) lansat din 2012 încoace. Între 58 și 78 de ani, Leonard Cohen și-a lansat doar două LP-uri. Cine și-ar fi imaginat că va mai urma ceva după Old Ideas? Omul lucrează câte zece ani la un cântec, așa că s-au tot strâns, iar acum a găsit plăcerea să le ducă la capăt și chiar să inventeze unele noi. Cohen a concertat pentru prima oară în România în ziua în care împlinea 74 de ani. Era un zeu și când, spre sfârșitul concertului, câteva fete, probabil din echipa organizatorică, au urcat cu un tort pe scenă, am crezut că-l va topi dintr-o privire aruncată de la distanță și că pe ele le va transforma în statui cu fesuri. Însă nu au zburat decât zâmbete în jur, și bună voie. În dimineața asta, citind articolul lui Mircea Mihăieș din România Literară, mi-am dat seama mult mai bine cum stă treaba.

http://www.romlit.ro/oare_chiar_l-am_ntlnit_pe_cohen